Informationsblad dermal fillers med hyaluronsyra

Allmän information – Injektioner med fillers har blivit en allt mer populär behandling och är för de som vill undvika kirurgi i ansiktsområdet. Det finns flera olika typer av fillers som delas in efter komposition, nedbrytningshastighet och hur länge dem har effekt.

Vi på Tadavi jobbar med icke permanenta fillers baserad på hyaluronsyra, dessa bryts ner naturligt i kroppen och man kan reversera en oönskad behandling.

Hyaluronsyra är ett vattenbindande sockermolekyl som finns naturligt i kroppen. Denna tillsammans med kollagen ger huden volym och struktur. Med åldern minskar den egna produktionen av hyaluronsyra och ansiktet tappar sin struktur och form vilket leder till en slappare hud och veck i oönskade områden.

Man kan på syntetisk väg producera stabiliserad och renat hyaluronsyra som sedan kan användas för att behandla rynkor, forma, skapa volym och symmetri i ansiktet.

Hur går behandlingen till?

Kan du undvika att ha smink innan du kommer är det att föredra, annars tar vi bort sminket på plats. Bedövningssalva appliceras för att minska obehaget.

Därefter spritas det rent i området och behandlaren markerar ut med en penna vart injektionerna ska läggas (detta görs överallt förutom vid behandling av läppar). När det är markerat injiceras fillern in under huden genom tunn nål eller kanyl.

I samband med behandlingen kan det förekomma en lätt blödning, rodnad, svullnad och nålsticksmärken. Dessa försvinner efter ett par dagar.

Hur länge håller varar behandlingen?

Materialen som används har en tillfällig effekt. Med tiden kommer den långsamt brytas ner av kroppen och rynkorna och ojämnheterna återuppstår. Beroende på vilken fillertyp och område man behandlar så kan dem hålla från 3-12 månader, men det varierar från person till person.

Efter behandling med fillers

Det är ytterst viktigt att tänka på hygienen och korrekt hudvård för att undvika infektioner och oönskade effekter efter behandlingen.

  • - Man ska inte ta på det behandlade området dem närmaste timmarna.
  • - Smink bör undvikas efter injektionerna, gärna närmaste tolv timmarna.
  • - Undvika träning, alkohol, bastu och duscha/bada med varmt vatten samma dag som behandlingen utförs. Gärna flera dagar om möjligt.
  • - Inte exponera huden för direkt UV ljus i några dagar, gärna en vecka om det går.
  • - Sov gärna på rygg dem närmaste dygnen samt undvik ansiktsmassage, ansiktsbehandlingar och akupunktur i ansiktsområdet.
  • - Efter fillerbehandling i läpparna, är det bra att använda mjukgörande cerat för att undvika spruckna läppar.

Vilka ska undvika behandling med fillers och vad ska man tänka på innan?

  • - Om du har/fått en känd allergisk reaktion mot hyaluronsyra eller någon av fillermaterialets andra ämnen som lidokain.
  • - Om du är gravid, ammar eller om du är under 18 år.
  • - Om du har en pågående infektion, sår eller herpesutslag i ansiktsområdet. Vänta tills det är utläkt innan du bokar tid för fillerbehandling.
  • - Om du har en autoimmun sjukdom som reumatoid artrit, diabetes eller om du har en tendens att bilda keloider så bör du avstå fillerbehandling.
  • - Om du tar läkemedel som Ipren, Voltaren, Naproxen, höga doser vitamin E och Omega 3 så löper du en större risk för att få blåmärken. Undvik dessa preparat i en vecka innan behandling för att minimera risken för blåmärken.
  • - Om du tar blodförtunnande läkemedel bör du kontakta din vårdcentralsläkare och rådfråga och eventuellt korrigera dosen innan en fillerbehandling.

Vanliga biverkningar efter fillerinjektioner

Blödningar, svullnader, rodnad, nålsticksmärken och utslag är normala tillstånd och ger med sig efter några dagar. Det kan även bildas små klumpar i läpparna efter fillerbehandling, oftast försvinner de efter ett par veckor. Om de inte försvinner av sig självt så kan man massera bort de.